За ИБУПРОМ
Продуктите ИБУПРОМ са представители на т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – голяма група медикаменти, които притежават аналгетичен (обезболяващ), противовъзпалителен и антипиретичен (понижават телесната температура) ефект. Продават се като лекарствени продукти без рецепта.

ИБУПРОМ съчетава доказана ефикасност с много добър профил на безопасност. Използва се за облекчаване на болка с различна локализация, интензивност и от различен произход като главоболие, зъбобол, менструални болки, мускулни болки, болки в костите и ставите и болки в кръста. Допълнително може да се използва и при висока температура, както и като противовъзпалително средство.

Активната съставка на ИБУПРОМ е ибупрофен, която е относително ново откритие във фармацевтичната индустрия, в сравнение с други НПВС като ацетил-салициловата киселина, парацетамол и метамизол натрий. Историята на ибупрофен започва едва преди 70 години, когато Стюарт Адамс, Джон Никълсън и Колин Бъроус, които работят за BOOTS PURE DRUG COMPANY, започват разработки на химични съединения с противовъзпалително действие, които да бъдат включени в състава на лекарствени продукти за лечение на ревматоиден артрит. Използваните дотогава лекарства (най-вече ацетил-салицилова киселина) предизвиквали много странични реакции.

В периода 1955-1960 г. екипът на д-р Адамс тествал над 600 химически съставки от класа на фенокс-киселините. Но, в крайна сметка резултатът бил...разочарование – не успели да получат фармакологичен профил, превъзхождащ този на ацетил-салициловата киселина.

Една година по-късно, обаче, трудът им, бил възнаграден – те открили клас химически съединения, наречени фенил-алкил-ациди, които подобно на ацетил-салициловата киселина имат аналгетично, противовъзпалително и антисептично действие. Впоследствие от този клас се изолира ибупрофен.

След поредица проучвания, през 1969 г. той е въведен за употреба в клиничната практика и за кратко време се утвърждава като един от най-безопасните нестероидни противовъзпалителни средства. Ето защо от 1983 г. ибупрофенът получава статут на лекарствен продукт без лекарска рецепта.

Днес ибупрофен е на пазара в повече от 30 страни в света под различни търговски наименования. Предимството на ибупрофена е, че има не само аналгетично действие, т.е. облекчава болка, но и това, че понижава температурата и редуцира възпалението. При спазване на препоръките за употреба, той има възможно най-малко странични реакции, в сравнение с останалите преставители на НПВС. Нещо повече – не е възможно да се дефинира потенциална фатална доза на ибупрофен. За сравнение, при лекарства с ацетил-салицилова киселина тази доза е 30 g (=60 таблетки х 500 mg), a при съдържащите парацетамол – съответно 13 g (=26 таблетки х 500 mg).

Боли – веднага при лекаря?
С болката шега не бива. Заслужава си да бъдем бдителни и да не отлагаме посещението при лекаря. Нашата бдителност трябва да се засили при следните...
Разбери повече
Победи болката в кръста
Понякога тази болка не позволява на човек дори да се помръдне. Чувстваш болката при навеждане или когато вдигаш нещо тежко. Болките в кръста...
Разбери повече
Ботокс при главоболие
Да, правилно сте прочели! Ботоксът, който се използва за изглаждане на бръчки, според експерти, може да помогне и при главоболие.
Разбери повече
Свят без болка
Ибупром е лекарствен продукт без лекарско предписание за върастни и деца над 12 години. Съдържа ибупрофен. Преди употреба прочетете листовката.