За ИБУПРОМ
Продуктите ИБУПРОМ са представители на т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – голяма група медикаменти, които притежават аналгетичен (обезболяващ), противовъзпалителен и антипиретичен (понижават телесната температура) ефект. Продават се като лекарствени продукти без рецепта.

ИБУПРОМ съчетава доказана ефикасност с много добър профил на безопасност. Използва се за облекчаване на болка с различна локализация, интензивност и от различен произход като главоболие, зъбобол, менструални болки, мускулни болки, болки в костите и ставите и болки в кръста. Допълнително може да се използва и при висока температура, както и като противовъзпалително средство.

Активната съставка на ИБУПРОМ е ибупрофен, която е относително ново откритие във фармацевтичната индустрия, в сравнение с други НПВС като ацетил-салициловата киселина, парацетамол и метамизол натрий. Историята на ибупрофен започва едва преди 70 години, когато Стюарт Адамс, Джон Никълсън и Колин Бъроус, които работят за BOOTS PURE DRUG COMPANY, започват разработки на химични съединения с противовъзпалително действие, които да бъдат включени в състава на лекарствени продукти за лечение на ревматоиден артрит. Използваните дотогава лекарства (най-вече ацетил-салицилова киселина) предизвиквали много странични реакции.

В периода 1955-1960 г. екипът на д-р Адамс тествал над 600 химически съставки от класа на фенокс-киселините. Но, в крайна сметка резултатът бил...разочарование – не успели да получат фармакологичен профил, превъзхождащ този на ацетил-салициловата киселина.

Една година по-късно, обаче, трудът им, бил възнаграден – те открили клас химически съединения, наречени фенил-алкил-ациди, които подобно на ацетил-салициловата киселина имат аналгетично, противовъзпалително и антисептично действие. Впоследствие от този клас се изолира ибупрофен.

След поредица проучвания, през 1969 г. той е въведен за употреба в клиничната практика и за кратко време се утвърждава като един от най-безопасните нестероидни противовъзпалителни средства. Ето защо от 1983 г. ибупрофенът получава статут на лекарствен продукт без лекарска рецепта.

Днес ибупрофен е на пазара в повече от 30 страни в света под различни търговски наименования. Предимството на ибупрофена е, че има не само аналгетично действие, т.е. облекчава болка, но и това, че понижава температурата и редуцира възпалението. При спазване на препоръките за употреба, той има възможно най-малко странични реакции, в сравнение с останалите преставители на НПВС. Нещо повече – не е възможно да се дефинира потенциална фатална доза на ибупрофен. За сравнение, при лекарства с ацетил-салицилова киселина тази доза е 30 g (=60 таблетки х 500 mg), a при съдържащите парацетамол – съответно 13 g (=26 таблетки х 500 mg).

Боли – веднага при лекаря?
С болката шега не бива. Заслужава си да бъдем бдителни и да не отлагаме посещението при лекаря. Нашата бдителност трябва да се засили при следните...
Разбери повече
Как да лекуваме болката?
Противно на възгледите, принципите за лечение на болката не са сложни. Съгласно споменатите директиви, лечението започва с даването на аналгетици,...
Разбери повече
Победи болката в кръста
Понякога тази болка не позволява на човек дори да се помръдне. Чувстваш болката при навеждане или когато вдигаш нещо тежко. Болките в кръста...
Разбери повече
Свят без болка
Ибупром е лекарствен продукт без лекарско предписание за върастни и деца над 12 години. Съдържа ибупрофен. Преди употреба прочетете листовката.